Pascha z bakaliami - przepis doskonały na Wielkanoc

Pascha bakaliowa to tradycyjny deser z twarogu, mleka, śmietany, masła, z dodatkiem jajek, wanilii i bakalii. Śmietanę można zastąpić kefirem lub maślanką. Nie jest to najprostszy przepis, ale paschę przygotowuje się jedynie na Wielkanoc.
/ 02.04.2020 10:16
DRUKUJ PRZEPIS
Pascha z bakaliami - przepis doskonały na Wielkanoc Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 45
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 520 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 1 kg mielonego sera białego,
  • kostka masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki kremówki,
  • skórka otarta z całej pomarańczy,
  • 10 dag suszonych fig,
  • 10 dag kandyzowanych wiśni,
  • 10 dag daktyli,
  • 10 dag suszonych moreli,
  • 10 dag obranych migdałów,
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Przygotowanie:

Pascha z bakaliami to wielkanocny symbol - właśnie dodatek orzechów ma zwiastować dobrobyt i bogactwo w nadchodzącym roku.

Pascha wielkanocna przybyła do wschodnich sąsiadów (z Rosji, Ukrainy). Wzorcowo klasyczny przepis zawiera dużo cukru i nabiału - pascha powinna być słodka i rozpływać się w ustach. Możesz ją udekorować nie tylko orzechami, lecz także suszonymi morelami lub żurawiną.

  1. Wszystkie bakalie posiekaj.
  2. Jajka ubijaj z cukrem na parze  ok. 15 minut, aż powstanie kremowa, puszysta masa.
  3. Kremówkę ubij na sztywno.
  4. Miękkie masło utrzyj na puch, a następnie dodawaj do niego, cały czas ucierając, ser (łyżka po łyżce).
  5. Na koniec wymieszaj delikatnie masło i ser z masą jajeczną oraz kremówką. Dodaj posiekane bakalie oraz skórkę otartą z pomarańczy.
  6. Wysokie sitko wyłóż gazą, napełnij masą, zawiń rogi gazy do środka. Przykryj talerzykiem, dociąż np. pełnym słoikiem.
  7. Ustaw sitko na głębokim talerzu.
  8. Odstaw paschę z bakaliami na 12 godzin do lodówki. Co kilka godzin wylewaj zbierający się na talerzu płyn. 
  9. Gotową paschę z bakaliami wyjmij na półmisek, udekoruj dowolnie, np. owocami suszonymi i skórką cytrynową.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 22.03.2013

Inne przepisy na paschę wielkanocną:Pascha waniliowa
Pascha rosyjska
Pascha pomarańczowa
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA