Pascha z bakaliami

Delikatna i puszysta pascha z bakaliami jest jednym z tych ciast wielkanocnych, które nie wymagają zbyt wiele czasu do przygotowania, a smakują wyśmienicie!

DRUKUJ PRZEPIS
Pascha z bakaliami
A. Rogalski
Liczba porcji: 45
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 520 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 1 kg mielonego sera białego
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kremówki
  • skórka otarta z całej pomarańczy
  • 10 dag suszonych fig 
  • 10 dag kandyzowanych wisienek 
  • 10 dag daktyli
  • 10 dag suszonych moreli
  • 10 dag obranych migdałów
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
Pascha wielkanocna - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Wszystkie bakalie posiekaj. Jajka ubijaj z cukrem na parze  ok. 15 minut, aż powstanie kremowa, puszysta masa. Kremówkę ubij na sztywno. Miękkie masło utrzyj na puch, a następnie dodawaj, cały czas ucierając, po łyżce ser. Na koniec wymieszaj delikatnie z masą jajeczną oraz kremówką. Dodaj posiekane bakalie oraz skórkę otartą z pomarańczy.
  2. Wysokie sitko wyłóż gazą, napełnij masą, zawiń rogi gazy do środka. Przykryj talerzykiem, dociąż np. pełnym słoikiem. Ustaw sitko na głębokim talerzu. Odstaw na 12 godzin do lodówki. Co kilka godzin wylewaj zbierający się na talerzu płyn.  Gotową paschę wyjmij na półmisek, udekoruj dowolnie, np. owocami suszonymi i skórką cytrynową.

Zobacz inne przepisy na paschę wielkanocną!


DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)