Pascha wielkanocna

Kultowy deser na święta!

Weronika Kwaśniak / 9 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Pascha wielkanocna
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg tłustego twarogu
  • 8 żółtek
  • szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • szklanka kremówki
  • 20 dag miękkiego masła
  • 40 dag mieszanych bakalii
  • skórka otarta z cytryny
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić paschę wielkanocną!

  1. Twaróg dwukrotnie przepuść przez maszynkę do mielenia.
  2. Żółtka ubij na parze z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i kremówką.
  3. Gdy masa stanie się gęsta, zestaw ją z kuchenki.
  4. Dalej ucieraj, dodając porcje masła.
  5. Do masy dodaj twaróg, opłukane i posiekane bakalie oraz skórkę z cytryny.
  6. Sitko wyłóż złożoną gazą.
  7. Przełóż na nie masę, przykryj wolnymi rogami gazy, a potem talerzykiem.
  8. Odstaw do lodówki na 8 godzin.
  9. Przed podaniem deser wyjmij na półmisek, udekoruj.

Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc:

Mazurek serowy z orzechami laskowymi
Babka ponczowa
Jajka po polsku na Wielkanoc - przepis Magdy Gessler
Babka toffi - przepis
Pasztet wieprzowy w marchwiowym płaszczyku

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)