Pascha wielkanocna

Najlepsza będzie z dodatkiem bakalii!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pascha wielkanocna
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 5 dag śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 8 dag masła
  • 8 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 5 dag rodzynek 
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 2 dag migdałów w połówkach
Pascha wielkanocna - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na paschę na Wielkanoc!

  1. Mleko zagotuj, do gorącego wlej śmietanę wymieszaną z jajkami.
  2. Gotuj, aż masa się zetnie.
  3. Studź 1-2 godziny.
  4. Sito o gęstych oczkach wyłóż gazą i ostrożnie wlej masę serową.
  5. Pozostaw do osączenia.
  6. Namocz rodzynki.
  7. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  8. Porcjami dodawaj masę serową, za każdym razem dokładnie mieszając.
  9. Do paschy wmieszaj rodzynki i orzechy.
  10. Nałóż masę do miseczki wyłożonej gazą.
  11. Wstaw do zamrażarki na 30-50 minut.
  12. Wyjmij, udekoruj połówkami migdałów.

Zobacz też przepisy na babki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)