Mozaikowa galaretka z szynką

Do mozaikowej galaretki z szynką podaj sos np. winegret albo jogurtowy.

DRUKUJ PRZEPIS
Mozaikowa galaretka z szynką
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 20 dag szynki konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • słoik zielonych szparagów
  • 12 jajeczek przepiórczych na twardo
  • torebka żelatyny na 1 l płynu (20 g)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 kostki bulionu warzywnego (np. z oliwą z oliwek z ziołami)
  • pieprz cytrynowy
Wielkanocne jajka z awokado i pistacjami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Paprykę umyj, dokładnie oczyść z nasion, opłucz, pokrój wzdłuż na paski.
  2. Zagotuj litr wrzątku z dwoma kostkami bulionowymi. Obgotuj na półtwardo paprykę (3–4 minuty), wyjmij, ostudź. Do gorącego wywaru dodaj żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści. Galaretkę dopraw sokiem cytrynowym, sosem sojowym i pieprzem.
  3. Na dno formy keksowej wlej cienką warstwę galarety. Odstaw do lodówki do zastygnięcia. Na warstwie galaretki ułóż połówki jajek i zalej je warstwą galaretki, zastudź. Tak samo ułóż warstwę ze szparagów, pasków papryki i na koniec ze słupków szynki. Galaretkę odstaw do stężenia na co najmniej 4 godziny.
  4. Przed podaniem zanurz formę na kilka sekund w gorącej wodzie. Wyłóż galaretkę na półmisek, pokrój w plastry.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)