Mostek cielęcy z farszem z sera i jajek

Pomysł na wykwintny, odświętny obiad - zachwyci twoich gości!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Mostek cielęcy z farszem z sera i jajek
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 220 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 mostek cielęcy o wadze 1-1,20 kg
  • 7 jajek
  • 10 dag sera cheddar
  • 1 cebula
  • 1/4 pęczka koperku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 szklanki wina białego (lub bulionu cielęcego)
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na mostek cielęcy faszerowany!

  1. Opłukane mięso natrzyj sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
  2. Odstaw do lodówki na 1 godzinę.
  3. Ugotuj na twardo 6 jajek, obierz i bardzo drobno posiekaj.
  4. Wymieszaj z tartym serem, surowym jajkiem, bułką tartą, posiekanym koperkiem, dopraw solą, pieprzem, rozmarynem.
  5. Masę rozłóż na mięsie, zwiń tworząc roladę, zasznuruj nitką kuchenną.
  6. Mięso obsmaż na 4 łyżkach oleju, przełóż do brytfanny, polej winem i szklanką wody.
  7. Obłóż gałązkami rozmarynu.
  8. Piecz 2 godziny w 190 stopniach, często polewając powstałym sosem.
  9. W połowie pieczenia można pieczeń przykryć folią aluminiową.

Sprawdź inne pomysły na mięsne dania:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)