Mazurek żurawinowy

Z dodatkiem powideł i pysznego lukru!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Mazurek żurawinowy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 12 dag mąki
  • 2 jajka
  • 6 dag masła
  • 3 dag cukru
  • cukier waniliowy
Blat makowy:
  • 5 dag białego maku
  • 5 dag cukru
  • 2 jajka
  • 5 dag mąki
  • 3 dag margaryny
  • aromat migdałowy
Lukier żurawinowy:
  • 5 dag mrożonej żurawiny (może być też suszona)
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 ml wody
Dodatkowo:
  •  10 dag powideł śliwkowych
Pomarańczowy mazurek - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na mazurek żurawinowy!

  1. Masło posiekaj z cukrem i jajkami, dodaj mąkę.
  2. Zagnieć ciasto, schłodź.
  3. Rozwałkuj, wyłóż blaszkę o bokach 10 x 15 cm, nakłuj.
  4. Piecz 35 minut w 180°C.
  5. Przygotuj blat makowy: mak, cukier i jedno jajko wymieszaj, zmiel na maszynce.
  6. Dodaj aromat migdałowy.
  7. Margarynę utrzyj do białości, dodaj masę makową i mąkę.
  8. Wymieszaj, 2/3 masy rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem.
  9. Resztę nałóż do szprycki i wyciśnij dekoracyjne brzegi.
  10. Piecz 25 minut w 180°C.
  11. Przygotuj lukier: cukier wymieszaj z wodą i żurawiną.
  12. Ciasto posmaruj powidłami śliwkowymi.
  13. Nałóż na nie blat makowy.
  14. Wierzch posmaruj lukrem.
  15. Udekoruj np. owocami suszonymi albo białą i ciemną czekoladą.

Zobacz inne przepisy na wielkanocne ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)