POLECAMY

Mazurek z kremem

Przydadzą się też rodzynki!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 8 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • szczypta proszku do pieczenia

Na krem:

  • 15 dag masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki rumu
  • łyżka kakao
  • garść złotych rodzynek
Przygotowanie:

Zobacz przepis na mazurek z kremem!

  1. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i razem wymieszaj.
  2. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz około 25 minut. Wystudź.
  4. Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładki krem i posmaruj nim powierzchnię ciasta.
  5. Do reszty kremu dodaj kakao, rum i utrzyj.
  6. Krem kakaowy przełóż do szprycy i wyciśnij na cieście ozdobny rant.
  7. Wierzch mazurka obłóż złotymi rodzynkami.

Zobacz więcej świetnych przepisów na Wielkanoc:

Ciasta na Wielkanoc
Śniadanie wielkanocne
Obiad wielkanocny
Pasztet z marchwi i soczewicy

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 miesiące temu
Porażka z pieczenia przez Panią Kasię w tym filmiku o babce cytrynowej. Miska, w której mieszane były składniki była za mała i mieszanie przedstawione w filmie wyglądało komicznie. Natomiast forma na babkę brudna, lub zardzewiała.