Mazurek owsiany - przepis

Wierzch mazurka możesz również posmarować polewą z gorzkiej czekolady.
/ 06.02.2013 12:41

Przygotowanie: 70 min. 
Porcja: 285 kcal

Składniki na 12 porcji:

  • 20 dag płatków owsianych uprażonych na patelni bez tłuszczu
  • 25 dag cukru
  • 2 dag masła
  • 4 jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • kilka łyżek powideł śliwkowych
  • 20 dag cukru
  • 2 białka
  • sok z cytryny
  • tłuszcz i bułka tarta do blaszki

Sposób wykonania:

1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą kremową masę. Pod koniec ucierania dodaj przestudzone stopione masło oraz startą skórkę cytrynową.

2. Ubij sztywną pianę z 4 białek, połącz z masą żółtkową. Dodaj płatki owsiane i delikatnie wymieszaj. 

3. Mniejszą tortownicę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Napełnij masą owsianą. Wstaw
do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piecz na rumiano do czasu, aż wbity w ciasto
patyczek po wyjęciu będzie suchy (ok. 40 min). Wyjmij, pozostaw do ostygnięcia. Rozetnij na dwa placki.

4. Placki przełóż powidłami. Cukier zalej 1/4 szklanki gorącej wody i na małym ogniu ugotuj gęsty syrop. Lekko zakwaś go sokiem z cytryny. Z 2 białek ubij sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, powoli cienkim strumieniem dolewaj małe ilości gorącego syropu – powinna powstać gęsta śnieżnobiała masa. Posmaruj mazurek, posyp odrobiną płatków owsianych, pozostaw do zastygnięcia.

Wielkanocne przysmaki - forum >>