POLECAMY

Mazurek marcepanowy

Przekładany pysznym kremem i dżemem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Mazurek marcepanowy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:


  • 15 dag mąki
  • 7 dag masła
  • 2 jajka
  • 4 dag cukru
  • 2 dag cukru waniliowego

Blat marcepanowy:


  • 16 dag marcepanu
  • 2 jajka
  • 3 dag mąki

Krem:


  •  4 dag masła
  •  łyżka cukru pudru
  •  łyżeczka spirytusu

Dodatkowo:


  •  dżem morelowy
  •  gotowa masa cukrowa
  •  kandyzowane owoce
  •  gorzka czekolada
Przygotowanie:

Zobacz przepis na mazurek marcepanowy!

  1. Masło posiekaj z cukrem i jajkami, dosyp mąkę.
  2. Zagnieć ciasto i schłodź.
  3. Rozwałkuj, wyłóż formę o średnicy 18 cm, ponakłuwaj.
  4. Piecz 35 minut w 180°C.
  5. Przygotuj blat marcepanowy: masło utrzyj, dodaj marcepan, utrzyj, dodając po kolei jajka.
  6. Wsyp mąkę.
  7. Masę rozsmaruj na blaszce, piecz około 45 minut w temperaturze 180°C.
  8. Przygotuj krem: masło ubij z cukrem aż zbieleje, następnie dodaj spirytus i wymieszaj.
  9. Ciasto posmaruj dżemem morelowym, przykryj blatem marcepanowym, posmaruj kremem.
  10. Przykryj rozwałkowaną masą cukrową, udekoruj owocami kandyzowanymi i czekoladą.

Zobacz inne przepisy na mazurki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/7 miesięcy temu
Coś jest nie tak w składnikach. Np. blat marcepanowy ma mieć masło wg opisu a w składnikach go nie ma. Przy kremie brak skałdników. Składniki na "ciasto" mają 2 razy podane masło (które właściwe?) Proszę o korektę.
/7 miesięcy temu
W składnikach do kremu jest mąka, a w przepisie masło... więc jak?
/rok temu
bardzo fajny przepis jednak już kupiłam gotową masę helio z którą zamierzam zrobić w tym roku mazurka. Może innym razem lub na przyszłe święta :)