Mazurek marcepanowy

Przekładany pysznym kremem i dżemem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Mazurek marcepanowy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
Ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 7 dag masła
  • 2 jajka
  • 4 dag cukru
  • 2 dag cukru waniliowego
Blat marcepanowy:
  • 16 dag marcepanu
  • 2 jajka
  • 3 dag mąki
Krem:
  •  4 dag masła
  •  łyżka cukru pudru
  •  łyżeczka spirytusu
Dodatkowo:
  •  dżem morelowy
  •  gotowa masa cukrowa
  •  kandyzowane owoce
  •  gorzka czekolada
Pomarańczowy mazurek - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na mazurek marcepanowy!

  1. Masło posiekaj z cukrem i jajkami, dosyp mąkę.
  2. Zagnieć ciasto i schłodź.
  3. Rozwałkuj, wyłóż formę o średnicy 18 cm, ponakłuwaj.
  4. Piecz 35 minut w 180°C.
  5. Przygotuj blat marcepanowy: masło utrzyj, dodaj marcepan, utrzyj, dodając po kolei jajka.
  6. Wsyp mąkę.
  7. Masę rozsmaruj na blaszce, piecz około 45 minut w temperaturze 180°C.
  8. Przygotuj krem: masło ubij z cukrem aż zbieleje, następnie dodaj spirytus i wymieszaj.
  9. Ciasto posmaruj dżemem morelowym, przykryj blatem marcepanowym, posmaruj kremem.
  10. Przykryj rozwałkowaną masą cukrową, udekoruj owocami kandyzowanymi i czekoladą.

Zobacz inne przepisy na mazurki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
bejbe/8 miesięcy temu
bardzo fajny przepis jednak już kupiłam gotową masę helio z którą zamierzam zrobić w tym roku mazurka. Może innym razem lub na przyszłe święta :)