Mazurek kajmakowy na waflach - przepis składniki i przygotowanie

Z gorzką i białą czekoladą, orzechami oraz migdałami!
Weronika Kwaśniak / 19.03.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Mazurek kajmakowy na waflach - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 blaty waflowe
  • puszka gotowej masy kajmakowej lub krówkowej
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 5 dag masła
  • 20 dag różnych orzechów

Wierzch:


  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 5 łyżek tłustego mleka
  • 3 dag zmielonych migdałów

Lukier:


  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • szczypta kurkumy
Przygotowanie:

Zobacz przepis na mazurek kajmakowy na waflach!

  1. Czekoladę gorzką rozpuść na parze, po czym dodaj do niej masło.
  2. Zestaw z ognia i mieszaj, aż masło się rozpuści.
  3. Dodaj masę kajmakową z puszki.
  4. Połowę mieszanych orzechów zmiel, resztę posiekaj. Wsyp do masy.
  5. Masą przełóż blaty waflowe, przykryj deseczką i dociśnij. Odstaw na 2 godziny.
  6. Odetnij po 2,5 cm wafli z każdego brzegu.
  7. Z cukru pudru, szczypty kurkumy i soku z cytryny przygotuj gęsty lukier.
  8. Z odciętych kawałków zrób rant, przyklej do mazurka za pomocą lukru.
  9. Resztą lukru polej wierzch rantów.
  10. Czekoladę białą podgrzej, mieszając z mlekiem.
  11. Wsyp do niej migdały.
  12. Masę nałóż na wierzch mazurka.
  13. Odstaw na godzinę.
  14. Dowolnie udekoruj.

Nasza rada: Masę kajmakową możesz też otrzymać, gotując ok. 3 godziny puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Puszka być musi cały czas zanurzona w wodzie!


Zobacz inne przepisy na mazurki:

DRUKUJ PRZEPIS