Mazurek biszkoptowy na andrutach

Czy istnieje bardziej tradycyjne ciasto wielkanocne niż prawdziwy, słodki mazurek? Nie! Dlatego koniecznie musisz go przygotować na święta! Sprawdź przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Mazurek biszkoptowy na andrutach
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 590 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 2 andruty
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 25 dag ulubionych posiekanych bakalii (rodzynki, figi, daktyle, orzechy, smażona skórka pomarańczowa)
  • 30 dag białej czekolady
  • 25 dag prawdziwego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
Pomarańczowy mazurek - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Andruty przytnij do kwadratowej formy o boku 25 cm. Na jej dnie ułóż  jeden andrut. Białka ubij na sztywno, ucierając dodaj cukier. Delikatnie mieszając dodaj żółtka i mąkę. Wrzuć bakalie. Masę wyłóż na andrut, przykryj drugim andrutem. Lekko dociśnij. Piecz 15 min (185 st.).
  2. Czekoladę roztop na parze, 2/3 czekolady  posmaruj wierzch mazurka. Masło utrzyj z cukrem pudrem, skórką z cytryny i resztą  czekolady. Masę przełóż do szprycy. Udekoruj wierzch mazurka.

Zobacz także inne przepisy na wielkanocne mazurki!


DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 lata temu
BARDZO DOBRA