Mazurek bakaliowy - przepis składniki i przygotowanie

Nasycony bakaliami!
Weronika Kwaśniak / 24.03.2016 06:37
DRUKUJ PRZEPIS
Mazurek bakaliowy - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 12,5 dag masła
  • 7 dag cukru pudru
  • jajko
  • łyżeczka cukru wanilinowego

Na masę bakaliową:

  • 3 szklanki bakalii (migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa, kandyzowane owoce itp.)
  • łyżka miodu
  • łyżka cukru
  • 3 jajka
Przygotowanie:

Zobacz przepis na mazurek bakaliowy!

  1. Wszystkie składniki ciasta włóż do miski i wymieszaj mikserem.
  2. Następnie przełóż na blat i szybko zagnieć.
  3. Ciasto rozwałkuj i wylep nim okrągłą formę o średnicy 27 cm.
  4. Nakłuj widelcem i odstaw do lodówki.
  5. W tym czasie przygotuj bakalie, przebierz je. Jeśli trzeba, namocz i posiekaj. 
  6. Jajka roztrzep z miodem i cukrem, dodaj bakalie i wymieszaj.
  7. Na schłodzone ciasto wyłóż masę bakaliową.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piecz 25-30 minut.
  9. Jeśli ciasto zbyt się przypieka, pod koniec pieczenia przykryj je folią aluminiową.

Zobacz więcej przepisów na mazurki:

Mazurek kajmakowy na waflach - przepis
Mazurek marcepanowy - przepis
Mazurek z herbatą - przepis
Mazurek pomarańczowy - przepis Magdy Gessler

DRUKUJ PRZEPIS