Makowiec z serem - przepis składniki i przygotowanie

Nietypowe połączenie - makowiec i sernik w jednym.
Weronika Kwaśniak / 10.04.2014 08:45
DRUKUJ PRZEPIS
Makowiec z serem - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 12 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag masła
  • 3 żółtka

Masa makowa:


  • szklanka maku
  • 1,5 szklanki mleka
  • 7 dag cukru
  • jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki siekanych orzechów

Masa serowa:


  • 80 dag mielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 12 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • budyń waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
  • 1/2 szklanki kremówki
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na makowiec z serem!

  1. Zagnieć ciasto, schłodź.
  2. Mak zalej mlekiem, gotuj, aż mleko się wchłonie.
  3. Zmiksuj blenderem.
  4. Połącz z cukrem i jajkiem oraz z kaszą i bakaliami.
  5. Twaróg utrzyj z żółtkami, cukrem, budyniem, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny.
  6. Połącz z ubitą kremówką i pianą z białek.
  7. Dno i boki tortownicy wylep ciastem.
  8. Przykryj masą serową, a potem makową.
  9. Delikatnie zamieszaj łyżeczką, by powstały wzorki.
  10. Piecz 10 min w 200°C, a potem jeszcze ok. 1,5 godz. w 170°C.

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA