Łosoś z piekarnika

Przed włożeniem do piekarnika rybę warto obsmażyć na patelni z masłem. Dzięki temu będzie ładnie zrumieniona. Skróć jednak wtedy czas pieczenia o 10 min.

DRUKUJ PRZEPIS
Łosoś z piekarnika
Panthermedia
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 435 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 1,5 kg fileta z łososia
  • 1 limonka
  • ok. 7 dag masła
  • pół pęczka koperku
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
Łosoś z piekarnika - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Filet oczyść z ości i skóry. Opłucz, osusz, pokrój na porcje. Skrop sokiem wyciśniętym z limonki, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  2. Gałązki koperku dokładnie opłucz, osusz.
  3. Dno żaroodpornego naczynia wysmaruj masłem. Wyłóż gałązkami koperku.
  4. Włóż do niego porcje łososia, obłóż kawałkami pozostałego masła. Nałóż pokrywę. Łososia piecz ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st. C
  5. Upieczonego podawaj z cząstkami cytryny. Najlepszym dodatkiem do tak przygotowanej ryby będzie ugotowany na sypko ryż (możesz połączyć dwa rodzaje – biały i dziki, dzięki czemu uatrakcyjnisz wygląd dania).
Przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz video, jak przygotować łososia ze szpinakiem:


DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)