Lin pieczony z oregano na pierzynce z papryki, ziemniaków i cukinii

Jeśli nie lubisz oregano, do pasty, którą smarujesz ryby możesz dodać posiekaną bazylię, rozmaryn lub natkę pietruszki.

DRUKUJ PRZEPIS
Lin pieczony z oregano na pierzynce z papryki, ziemniaków i cukinii
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 65 min
Ilość kalorii: 330 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 mrożone liny (każdy po 50–60 dag)
  • duży pęczek oregano
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • sok z cytryny
  • 10 łyżek oliwy
  • 4 średnie ziemniaki
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • cukinia
  • po gałązce tymianku i rozmarynu
  • sól
  • pieprz
Gulasz rybny - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ryby rozmroź na dolnej półce w lodówce, opłucz, osusz delikatnie papierowym ręcznikiem. Oregano oraz czosnek drobno posiekaj. Wymieszaj z sokiem z cytryny, 3 łyżkami oliwy, oraz szczyptą soli oraz świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowaną pastą posmaruj środki ryb.
  2. Papryki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i białe błonki, miąższ pokrój w paski. Cukinię pokrój w plastry. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Wymieszaj z 5 łyżkami oliwy, oderwanymi z gałązek igiełkami rozmarynu i listkami tymianku. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Warzywa wyłóż na blachę do pieczenia, na wierzchu połóż liny. Ryby polej pozostałą oliwą. Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Podawaj od razu.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)