Kurczak w estragonie

Razem z kurczakiem upiecz oprószone ziołami ziemniaki.

DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak w estragonie
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 duży kurczak (około 1,8 kg)     
  • 2 cytryny
  • 4 gałązki estragonu
  • 5 dag miękkiego masła    
  • 2 łyżki gęstego miodu
  • kieliszek białego wina
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • sól, pieprz

Do dekoracji:

  • gałązki estragonu
Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kurczaka oczyść, umyj, osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z miękkim masłem, miodem, posiekanym dwoma gałązkami estragonu, solą oraz pieprzem. Przygotowaną pastą natrzyj kurczaka.
  2. Cytryny dobrze umyj, przekrój na cztery części, posyp pozostałym posiekanym estragonem, włóż do środka tuszki. Umieść kurczaka w naczyniu do zapiekania.
  3. Wstaw kurczaka do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. na 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni, podlej kurczaka winem i piecz dalej (około 1,5 godziny), polewając wytworzonym sosem. Upieczonego kurczaka umieść na półmisku udekoruj świeżymi gałązkami estragonu.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)