Kurczak faszerowany

Jeśli chcesz, aby kurczak był dokładnie nafaszerowany, użyj ryżu ugotowanego na sypko. W czasie pieczenia będzie chłonął soki i zwiększał swoją objętość.

DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak faszerowany
Fotolia
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 110 min
Ilość kalorii: 390 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
  • mielona papryka
  • mielony imbir
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 5 dag rodzynek
  • 10 dag suszonych moreli
  • kilka suszonych śliwek
  • 3/4 szklanki ugotowanego ryżu
  • łyżka soku z cytryny
  • olej
  • po pół szklanki bulionu i białego wina
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz
Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem, papryką i imbirem. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.  
  2. Cebulę pokrój w kostkę, zrumień na maśle. Suszone owoce dokładnie opłucz, osącz.
  3. Ryż wymieszaj z cebulką, rodzynkami, śliwkami i 1/3 suszonych moreli. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. Farszem napełnij kurczaka, zepnij skórę. Włóż mięso do natłuszczonej brytfanny, skrop olejem. Podlej połową bulionu i wina, dodaj listek laurowy.
  5. Piecz ok. 50 min w temp. 200 st. C, polewając pozostałym płynem. Obłóż odłożonymi morelami, piecz jeszcze ok. 30 min w temp. 190 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)