Krem z brokułów

Zielona, kremowa zupa brokułowa idealnie pasuje do menu wielkanocnego obiadu. Zobacz, jak możesz ją przygotować!

DRUKUJ PRZEPIS
Krem z brokułów
Panthermedia
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 160 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 duży brokuł 
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 l bulionu
  • 100 ml śmietanki
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • grzaneczki z bułki
Zupa czosnkowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Brokuł oczyść, opłucz, odetnij różyczki. Łodygę pokrój na kawałki.
  2. Litr bulionu zagotuj, wrzuć do niego łodygę brokułu, gotuj ok. 10 min. Dodaj różyczki, gotuj jeszcze 5 min. 1/3 różyczek wyjmij łyżką cedzakową.
  3. Obraną cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę, przesmaż na maśle. Podlej pozostałym bulionem, gotuj 10 min. Dodaj do wywaru z brokułem, zmiksuj. Podgrzej, zabiel śmietaną, dopraw solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową.
  4. Zupę rozlej do talerzy, udekoruj różyczkami brokułu. Posyp grzankami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)