Jak powinno wyglądać wielkanocne śniadanie?

Wielkanoc to najbardziej tradycyjne polskie święto. Od wielu lat podtrzymywany jest zwyczaj uroczystego śniadania w niedzielę wielkanocną, który wygląda niezmiennie od wieków. Oto jak powinno wyglądać idealne wielkanocne śniadanie.

Tradycyjne przygotowania

Najbardziej tradycyjne i symboliczne święto w Polsce jest dobrą okazją na spotkania rodzinne przy posiłku nie mniej uroczystym niż wigilijna wieczerza. Niedzielne śniadanie powinno się odbywać przy stole nakrytym białym obrusem i udekorowanym w bardzo kolorowy sposób. Nie może na nim zabraknąć kolorowych pisanek, kurczaków lub baranka, który jest symbolem zmartwychwstania. Nieodłącznym elementem są także świeże kwiaty i bazie, które nadają wiosennego klimatu.

Zobacz także: Galeria wielkanocnych pisanek

Wielkanocna uczta

Śniadanie rozpoczyna się od składania najszczerszych życzeń i dzielenia się jajkiem oraz zawartością koszyka wielkanocnego, który był święcony poprzedniego dnia. W wielu polskich domach istnieje przekonanie, że należy skosztować wszystkiego co jest w koszyku, czyli chleba, soli, wędliny, chrzanu i jajka. Są to przedstawiciele wszystkich potraw, które znajdą się potem na wielkanocnym stole.

Wiele gospodyń domowych przygotowania do śniadania wielkanocnego rozpoczyna kilka dni wcześniej. A to dlatego, że tradycyjny żur albo barszcz wymaga użycia domowego zakwasu. W zależności od regionu, na stołach świątecznych podaje się żur z kiełbasą i jakiem lub barszcz czerwony.

Przed uroczystym śniadaniem wielkanocnym obowiązuje ścisły post. Dlatego tym bardziej cieszy możliwość skosztowania najlepszych mięs i wędlin starannie przygotowanych przez gospodynie. Na stole królują zimne mięsa, pieczenie, schaby, szynki, rolady i pasztety. Podaje się do nich różne sosy lub dipy, ale najczęściej dodatkiem do mięs jest ćwikła i chrzan. Obok mięs nie może zabraknąć także jajek pod każdą postacią. Mimo, że nie powinno się ich spożywać w nadmiernej ilości, Wielkanoc jest czasem, kiedy zakazy te przestają obowiązywać. Najpopularniejsze sposoby podawania jajek to: jajka faszerowane, z majonezem lub różne pasty jajeczne. Wciąż także sałatki cieszą się dużą popularnością w polskich domach, szczególnie jarzynowa.

Zobacz także: Czym przykryć wielkanocne jajka?

Mimo, że śniadanie wielkanocne jest bardzo obfite, nie można pomijać deseru. Niemal w każdym gospodarstwie spotkać możemy tradycyjne baby, mazurki i serniki.

Zaletą świątecznego stołu jest to, że znajduje się na nim wszystko co lubimy, a nie mamy okazji, żeby na co dzień próbować takich smakołyków.

Regionalne przysmaki

Każdy region ma także swoje tradycyjne potrawy, które serwuje na świątecznym stole, a które nie są znane w innych częściach kraju. Na przykład na Śląsku Cieszyńskim gospodynie pieką uwielbianego przez domowników "Murzyna", czyli ciasto drożdżowe nadziewane kiełbasą, szynką lub innym mięsem. Wystarczy ukroić jeden plaster, aby móc cieszyć się gotową wyborną kanapką.

Zobacz także: Regionalna Wielkanoc

Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (3)
KOMENTARZE (3)
~gosc/rok temu
Artykul jest mile widziany,bowiem tradycja zanika,chyba tylko w 5 panstwach Europy tak wyglada.Ale zdjecie bardzo juz od tradycyjnego odbiega! Nie widze tradycyjnych recznie malowanych woskiem pisanek,itp zastawa na stole i ten konik w tle,czy oparcie krzesla,zalatuje to wszystko genderyzmem!
KarolinaS./3 lata temu
o "Murzynie" słyszę pierwszy raz, nie wiedziałam, że coś takiego istnieje, a tym bardziej, że tak się nazywa. Swoją drogą ciekawe skąd taka nazwa
Ola1977/4 lata temu
wielkanocne śniadanie chyba w kazdym regionie Polski trochę inaczej bedzie wyglądało...