POLECAMY

Jajka faszerowane na zielono

Jajka ze szpinakowym farszem to dobry pomysł na kolorowe, pyszne i zdrowe danie na Wielkanoc.

DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • miękkie awokado
  • garść młodych liści szpinaku lub 3 łyżki mrożonego szpinaku
  • łyżka śmietany 18-proc.
  • mały posiekany ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • biały pieprz
  • sól
Przygotowanie:
  1. Jajka na twardo obierz i przekrój na pół. Wyjmij żółtka. Awokado umyj, osusz papierowym ręcznikiem, obierz, wyjmij pestkę, a miąższ pokrój w kostkę.
  2. Listki szpinaku opłucz, lekko posiekaj. Żółtka zmiksuj ze śmietaną, awokado, szpinakiem i posiekanym czosnkiem. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i solą. Masą nadziej połówki białek. Udekoruj listkami szpinaku. Uwaga – masę przygotuj tuż przed podaniem, gdyż szybko ciemnieje.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)