Indyk nadziewany owocami

Świetny pomysł na indyka na słodko!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Indyk nadziewany owocami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 110 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,3 kg fileta z indyka
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 10 dag suszonych moreli
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 5 dag suszonych śliwek
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki masła
  • słodka mielona papryka
  • sól
  • pieprz
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na indyka na słodko!

  1. Mięso opłucz, osusz.
  2. Natnij w środku niemal przez całą długość.
  3. Skrop winem, natrzyj solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką.
  4. Wstaw na noc do lodówki.
  5. Suszone owoce dokładnie wypłucz.
  6. Śliwki i morele zalej lekko podgrzanym winem, pozostaw na 10 minut.
  7. Dokładnie osącz, wino zachowaj.
  8. Nacięcie w mięsie napełnij śliwkami, morelami i żurawiną.
  9. Zaszyj lub zepnij wykałaczkami.
  10. Mięso z farszem obwiąż bawełnianym sznurkiem, tak by pieczeń miała ładny kształt.
  11. Mięso umieść w brytfannie.
  12. Polej stopionym masłem.
  13. Piecz ok. 30 minut w temp. 200 st. C, a potem obniż temp. do 180 st. C i piecz jeszcze godzinę, polewając winem.

Sprawdź inne przepisy na pyszne mięsa:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)