Galareta drobiowa, galareta warzywna - przepis

Galareta drobiowa fot. Fotolia
Po te eleganckie zimne przystawki zawsze chętnie będą sięgać biesiadnicy. Klasyczne dania w galarecie są dość pożywne.
/ 19.03.2013 13:40
Galareta drobiowa fot. Fotolia

Drobiowy blok

Przygotowanie - ok.90 min.
1 porcja - ok.90 kcal

Składniki na 8 porcji:

  • po 30 dag fileta z kurczaka i indyczego udźca
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki żelatyny
  • pół cytryny
  • 1 ogórek
  • szklanka mrożonego groszku
  • cukier
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso i obrane warzywa zalej 1,5 l zimnej wody, zagotuj, odszumuj. Dodaj czosnek, listek, ziele, sól i pieprz. Ugotuj na małym ogniu. Mięso i warzywa wyjmij z wywaru.
  2. Wywar przecedź przez sito wyłożone złożoną gazą. Gotuj, aż odparuje 1/3 objętości, dopraw. Rozpuść w nim żelatynę, wystudź.
  3. Mięso, marchewkę i ogórek pokrój w kostkę. Groszek wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 3–5 min, odcedź, przelej zimną wodą, osącz.
  4. Mięso i warzywa umieść w formie, zalej wywarem, zastudź.

Dobry pomysł:

Jeśli chcesz otrzymać klarowną galaretę, wykorzystaj białko. Jedno lub dwa ubij na sztywno, dodaj do wywaru z żelatyną i mieszając, zagotuj. Odstaw na kilka minut, białko z powierzchni zbierz łyżką cedzakową. Wywar przecedź przez gęste sito.


 

Jarska babka

Przygotowanie - ok.45 min.
1 porcja - ok. 65 kcal
 

Składniki na 8 porcji:

  • 3 marchewki
  • 1 brokuł
  • 8 przepiórczych jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 l warzywnego bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:


  1. Marchewkę ugotuj w skórce, wystudź, obierz, pokrój w talarki. Brokuł opłucz, podziel na różyczki, ugotuj na półmiękko w osolonym wrzątku. Osącz, wystudź. Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój wzdłuż na pół. Kukurydzę osącz.
  2. Bulion zagotuj z posiekanym czosnkiem i żelatyną. Przecedź, dopraw, wystudź. Dno i boki formy na babę polej tężejącą galaretą. Ułóż w niej warzywa i jajka. Zalej pozostałą galaretą, zastudź.

Redakcja poleca

REKLAMA