Faszerowana pieczeń z indyka

Kuszące danie!

Weronika Kwaśniak / 9 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Faszerowana pieczeń z indyka
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 1,2 kg filetu z indyka
  • mielona papryka
  • olej
  • duży por
  • 30 dag pieczarek
  • łyżka masła  
  • 2 łyżki tartej bułki
  • tymianek
  • 15 dag pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
Zupa z mięsa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na faszerowaną pieczeń z indyka!

  1. Mięso opłucz, osusz.
  2. Natnij wzdłuż z jednej strony.
  3. Natrzyj solą, pieprzem i papryką.
  4. Posmaruj olejem, odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
  5. Por przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz, osusz, pokrój w półpierścienie.
  6. Grzyby oczyść, połowę pokrój w plasterki.
  7. Por przesmaż na maśle, dodaj pieczarki, podsmaż, mieszając, aby odparował prawie cały płyn.
  8. Oprósz solą i pieprzem, dodaj trochę tymianku, podduś pod przykryciem.
  9. Farsz wymieszaj z tartą bułką, napełnij nim nacięcie w mięsie.
  10. Miejsce rozcięcia zszyj białą nicią lub zepnij wykałaczkami.
  11. Mięso zrumień na patelni z olejem.
  12. Przełóż do brytfanny.
  13. Piecz około 30 minut w 190 stopniach C.
  14. Obłóż pozostałymi poprzekrawanymi na pół pieczarkami oraz pomidorkami.
  15. Piecz jeszcze około 25 minut.

Zobacz więcej przepisów na smaczne mięsa:

Pieczeń w sosie pieczarkowym - przepis
Jak zrobić polędwiczki w panierce?
Rolada z farszem z bazylii - przepis
Jak zrobić kaczkę z owocami?
Polędwiczki z malinami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)