Ciasto kakaowe - przepis na ciasto

Oryginalne i efektowne ciasto!
Weronika Kwaśniak / 14.03.2014 09:15
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto kakaowe - przepis na ciasto fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 80 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:


  • 125 g margaryny
  • 200 g mąki
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 gruszki
  • 1 szklanka drylowanych czereśni z kompotu

Krem:


  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 500 ml mleka
  • 150 g masła

Polewa:


  • 1 tabliczka czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na ciasto kakaowe - Fale Dunaju!

  1. Margarynę rozpuść w rondelku i przestudź.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka utrzyj z cukrem na puch.
  4. Ciągle ucierając, dodaj mąkę i rozpuszczoną margarynę.
  5. Ciasto podziel na dwie części.
  6. Do jednej z części dodaj kakao i mleko, wymieszaj.
  7. Kwadratową formę o wymiarach podstawy 22x22cm, wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.
  8. Do formy włóż najpierw jasne, a potem ciemne ciasto.
  9. Gruszki obierz i pokrój na ósemki, czereśnie osącz z zalewy.
  10. Na cieście ułóż rzędami cząstki obranych gruszek i czereśnie.
  11. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w 180st.C.
  12. Ugotuj połowę mleka z cukrem, resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym i mąkami.
  13. Z podanych składników ugotuj gęsty budyń.
  14. Przestudź go i zmiksuj z miękkim masłem.
  15. Krem wyłóż na wystudzone ciasto.
  16. Całość polej polewą przygotowaną z rozpuszczonej w gorącej śmietance czekolady.
  17. Ciasto odstaw do lodówki, by stężało.

Sprawdź więcej przepisów na pyszne ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA