Drożdżowa rolada pełna owoców

Ciasto drożdżowe z owocami można dodatkowo polukrować i posypać płatkami migdałowymi. Przygotuj pyszną Wielkanoc!

DRUKUJ PRZEPIS
Drożdżowa rolada pełna owoców
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto drożdżowe:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18-proc.
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 10 dag mieszanki skórek kandyzowanych
  • 5 dag migdałów posiekanych
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag żurawiny suszonej
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego

Dodatkowo:

  • 1 jajko
Sernik w malinowej glazurze - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Śmietanę wymieszaj z drożdżami. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem, dodaj masło i posiekaj. Następnie dodaj rozmieszane drożdże, wbij jajka i wyrób elastyczne ciasto. Nakryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  2. Rodzynki i żurawinę sparz, osusz. Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj z dżemem.  
  3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj je roztrzepanym dodatkowym jajkiem, rozłóż owoce i zwiń. Ciasto owiń luźno w papier do pieczenia, przełóż do długiej foremki i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
  4. Piecz około 40 minut w temp. 190 stopni. Ostudź, posmaruj lukrem i udekoruj.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)