Dorsz z soczewicą ze szpinakiem w liściach i czosnkiem

Dorsz z soczewicą ze szpinakiem w liściach i czosnkiem jest pełnym cennych składników hitem kulinarnym!

DRUKUJ PRZEPIS
Dorsz z soczewicą ze szpinakiem w liściach i czosnkiem
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 55 min
Ilość kalorii: 270 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 duże filety z dorsza (lub innej białej ryby)
  • 10 dag mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • cebula
  • 1/2 szklanki brązowej soczewicy
  • pomidor
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 8 łyżek oliwy
  • posiekany ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
Gulasz rybny - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Filety z dorsza opłucz, osusz, pokrój na porcje. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i szczyptą pieprzu. Warzywa oczyść, pomidor sparz i obierz. Wszystkie warzywa pokrój w niewielką kostkę. Soczewicę opłucz na sicie zimną wodą.
  2. Na patelni rozgrzej połowę oliwy, włóż marchewkę, seler, cebulę oraz czosnek. Smaż, ciągle mieszając, 2 minuty. Wsyp opłukaną soczewicę, wlej bulion warzywny i duś pod przykryciem 35 minut, aż soczewica zmięknie.
  3. Następnie wlej śmietanę, dodaj pokrojony szpinak, pomidora, dopraw solą oraz pieprzem. Duś jeszcze 5 minut. Rybę osącz na kuchennym ręczniku. Usmaż na rumiany kolor na pozostałej oliwie. Podawaj z duszoną soczewicą z warzywami i szpinakiem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)