Domowe wędliny

Przydadzą się nie tylko na święta!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Domowe wędliny
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Boczek:

  • 2,5 kg boczku w cienkim, dużym kawałku
  • 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • 4 posiekane duże ząbki czosnku
  • łyżka soli gruboziarnistej
  • 3 łyżki oleju, plus 2 łyżki
  • szklanka piwa

Schab:

  • 1,5 kg schabu środkowego
  • 100 ml wódki żubrówki
  • 5 łyżek oleju
  • po łyżce suszonego majeranku, tymianku i rozmarynu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
Wielkanocne jajka z awokado i pistacjami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić domowe wędliny!

Domowy boczek:

  1. Mięso natrzyj solą, pieprzem i majerankiem.
  2. Chłodź 3 godziny.
  3. Jedną stronę posyp czosnkiem, zwiń boczek w roladę.
  4. Ułóż na blaszce i piecz około 2,5 godziny (180°C), polewając piwem.
  5. Przed krojeniem dobrze ostudź.

Domowy schab

  1. Mięso natrzyj wódką, solą i pieprzem.
  2. Odstaw na 12 godzin.
  3. Posmaruj olejem z przyprawami.
  4. Ułóż na blaszce i piecz godzinę w temperaturze 190°C.
  5. W schab wbij szpikulec. Jeśli wypłynie klarowny płyn, mięso jest upieczone.

Zobacz też wielkanocne zbiory przepisów:

Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Jajka wielkanocne - 19 przepisów
Ciasta bez pieczenia na Wielkanoc - 11 przepisów
Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc - 11 pomysłów
Wielkanocny pasztet - 21 przepisów

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)