Czekoladowy mazurek z baziami

Oczaruje wszystkich twoich gości!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Czekoladowy mazurek z baziami
serwis prasowy Dr Oetker
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
Masa:
  • 2 polewy czekoladowe
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki
Do dekoracji:
  • 20 g migdałów
  • pisaki cukrowe
Pomarańczowy mazurek - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na mazurek czekoladowy!

  1. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaj masło, żółtka i cukier wanilinowy.
  2. Zagnieć gładkie ciasto, owiń folią, wstaw na 30 min. do lodówki.
  3. Prostokątną formę o wymiarach 23 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Ciasto równo rozłóż na dnie formy, podwyższając brzeg ciasta na 1,5 cm.
  5. Ciasto należy ponakłuwaj widelcem przed pieczeniem, aby podczas wypieku nie tworzyły się pęcherze.
  6. Piecz około 20 min. na słomkowy kolor (w 190 stopniach).
  7. Wystudzone ciasto przełóż z formy na talerz.
  8. Mazurek posmaruj dżemem.
  9. Migdały obierz z łupin.
  10. Polewy rozpuść w kąpieli wodnej, przelej do rondelka, wymieszaj ze śmietanką.
  11. Parę migdałów zanurz do połowy w polewie, odstaw do zastygnięcia.
  12. Polewę wylej na ciasto, rozsmaruj, odstaw do zastygnięcia.
  13. Mazurek udekoruj migdałami oraz wykonaj ozdobny napis pisakami cukrowymi.
Materiały prasowe, Dr Oetker

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/10 miesięcy temu
A jak zrobić te brzegi? U mnie mazurek zawsze płaski wychodzi - ładnie układam boki, a kiedy włożę do piekarnika wszystko się wyrównuje... :(