Cytrynowo-rozmarynowy kurczak

Do pieczeniu z kurczaka w cytrynach i rozmarynie warto kupić mięso z certyfikatem QAFP - to gwarancja najlepszego mięsa!

DRUKUJ PRZEPIS
Cytrynowo-rozmarynowy kurczak
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 duży kurczak
  • 3 cytryny
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 10 dag miękkiego masła
  • kieliszek białego wina
  • ząbek czosnku
  • pieprz, sól

Dodatki:

  • 1 cytryna
  • gałązka rozmarynu do dekoracji

Na masełko ziołowe:

  • 20 dag masła
  • po łyżce siekanej pietruszki, tymianku, szczypiorku, rozmarynu lub innych ulubionych ziół
  • pieprz, sól
Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Czosnek obierz i utrzyj z solą oraz pieprzem. Cytryny dobrze umyj, pokrój na cztery części.
  2. Opłukanego kurczaka nafaszeruj cytrynami i 2 gałązkami rozmarynu. Pastą czosnkową natrzyj kurczaka i posmaruj miękkim masłem. Włóż kurczaka do naczynia do zapiekania, obłóż pozostałym rozmarynem.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni na 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz około 1,5 godziny, polewając winem oraz wytworzonym sosem.
  4. Zrób masełko ziołowe: masło utrzyj z ziołami, dopraw, uformuj w wałek, zawiń w folię i schłodź w lodówce.
  5. Kurczaka udekoruj wiórkami cytrynowymi oraz rozmarynem. Podawaj z masłem ziołowym.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)