po łyżce siekanej pietruszki, tymianku, szczypiorku, rozmarynu lub innych ulubionych ziół
pieprz, sól
Przygotowanie:
Czosnek obierz i utrzyj z solą oraz pieprzem. Cytryny dobrze umyj, pokrój na cztery części.
Opłukanego kurczaka nafaszeruj cytrynami i 2 gałązkami rozmarynu. Pastą czosnkową natrzyj kurczaka i posmaruj miękkim masłem. Włóż kurczaka do naczynia do zapiekania, obłóż pozostałym rozmarynem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni na 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz około 1,5 godziny, polewając winem oraz wytworzonym sosem.
Zrób masełko ziołowe: masło utrzyj z ziołami, dopraw, uformuj w wałek, zawiń w folię i schłodź w lodówce.
Kurczaka udekoruj wiórkami cytrynowymi oraz rozmarynem. Podawaj z masłem ziołowym.