Ciasto z kaszy gryczanej

Zaskakujący skład? Być może, ale smak jest po prostu niebiański!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto z kaszy gryczanej
serwis prasowy Lidl
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 180 g kaszy gryczanej (ugotowanej mniej więcej w 400 ml wody)
  • 5 jajek
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania blaszki)
  • 150 g czekolady deserowej
  • 50 g suszonych żurawin, posiekanych
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g orzechów ziemnych solonych, grubo posiekanych
Polewa czekoladowa:
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady deserowej
  • 20 g miękkiego masła
Dekoracja:
  • 25 g orzechów ziemnych solonych, grubo posiekanych
Ciasto Rafaello bez pieczenia - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto z kaszy gryczanej!

  1. Kaszę gryczaną gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, mniej więcej przez 20-25 minut (do miękkości). Odstaw do wystudzenia.
  2. Po ugotowaniu i ostudzeniu kaszę zmiel, używając maszynki do mielenia lub blendera z ostrymi nożami.
  3. W garnku rozpuść masło.
  4. Odrobiną masła posmaruj blaszkę do pieczenia (do posypania wnętrza blaszki możesz użyć okruszków biszkoptów).
  5. Do rozpuszczonego masła dodaj kawałki czekolady, całość podgrzej, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady.
  6. Jajka ubij z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę.
  7. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodaj czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę.
  8. Do ciasta wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
  9. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  10. Na końcu dodaj posiekaną żurawinę i orzechy ziemne.
  11. Ciasto przełóż do blaszki.
  12. Piecz w temperaturze 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu) mniej więcej przez 35‑40 minut (do próby suchego patyczka).
  13. Zostaw do wystygnięcia.

Przygotowanie polewy:

  1. Zagotuj śmietankę.
  2. Kawałki czekolady wrzuć do gotującej się śmietanki, mieszaj do momentu roztopienia się czekolady.
  3. Następnie dodaj miękkie masło.
  4. Wymieszaj.
  5. Powierzchnię wystudzonego ciasta możesz wyrównać za pomocą noża.
  6. Delikatnie polej polewą czekoladową i posyp posiekanymi orzechami ziemnymi.
Przepis Pawła Małeckiego z książki "Cukiernia Lidla"

Zobacz inne przepisy na pyszne desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
wyszło pyszne, trochę zmieniłam, bo dałam daktyli.