Chlebek do żurku wielkanocnego

Żurek można podawać nie tylko w pięknej porcelanie. Doskonale wygląda i smakuje serwowany w specjalnie przygotowanych chlebkach.

DRUKUJ PRZEPIS
Chlebek do żurku wielkanocnego
Fotolia
Liczba porcji: 1
Czas wykonania: 160 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • po 50 dag mąki razowej i pszennej
  • pół litra ciepłego mleka
  • 4 dag drożdży
  • 5 płaskich łyżeczek cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku
Jajecznica ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mleko przelej do dużej miski, wkrusz drożdże, dodaj cukier. Wsyp mąkę razową, dokładnie wymieszaj. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Następnie dodaj kminek, sól, zamieszaj i przesiej mąkę pszenną. Połącz wszystkie składniki, przełóż na stolnicę i wyrób elastyczne ciasto. Uformuj małe bochenki. Ułóż je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (może być wysmarowana i posypana otrębami).
  2. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto posmaruj wodą.
  3. Piecz 50–60 minut w temp. 190 stopni (do suchego patyczka). Po ostudzeniu zetnij górę chlebka, wydrąż miąższ i wlej żurek.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)