Przepis na chleb do żurku na Wielkanoc

Żurek można podawać nie tylko w pięknej porcelanie. Doskonale wygląda i smakuje serwowany w specjalnie przygotowanych chlebkach.
/ 05.03.2013 10:39
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis na chleb do żurku na Wielkanoc fot. Fotolia
Liczba porcji: 1
Czas wykonania: 160 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • po 50 dag mąki razowej i pszennej
  • pół litra ciepłego mleka
  • 4 dag drożdży
  • 5 płaskich łyżeczek cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku
Przygotowanie:
  1. Mleko przelej do dużej miski, wkrusz drożdże, dodaj cukier. Wsyp mąkę razową, dokładnie wymieszaj. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Następnie dodaj kminek, sól, zamieszaj i przesiej mąkę pszenną. Połącz wszystkie składniki, przełóż na stolnicę i wyrób elastyczne ciasto. Uformuj małe bochenki. Ułóż je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (może być wysmarowana i posypana otrębami).
  2. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto posmaruj wodą.
  3. Piecz 50–60 minut w temp. 190 stopni (do suchego patyczka). Po ostudzeniu zetnij górę chlebka, wydrąż miąższ i wlej żurek.
DRUKUJ PRZEPIS