Boczek z mięsnym farszem

Mięsny farsz z czerwoną papryką, cebulą i natką pietruszki nada wspaniałego aromatu pieczeni z boczku. Wypróbuj sama nasz przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Boczek z mięsnym farszem
A. Rogalski
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 180 min
Ilość kalorii: 770 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,7 kg boczku w kawałku
  • 40 dag miel. wieprzowiny
  • jajko
  • 1/2 czerwonej papryki
  • cebula
  • pęczek natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
Pieczeń rzymska - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Boczek natrzyj kurkumą wymieszaną ze słodką i ostrą papryką, szczyptą pieprzu i soli. Przykryj, włóż do lodówki na 2 godziny.
  2. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Przesmaż na oleju. Wymieszaj z mielonym mięsem, jajkiem, posiekanym czosnkiem i natką, dopraw tymiankiem,  solą i pieprzem. Masę rozłóż równomiernie na boczku, zwiń w roladę. Owiń nitką kuchenną. Włóż do głębokiej brytfanny i piecz 2,5 godz. (180 st.). W połowie pieczenia polej mięso 1/2 szklanki wody.
  3. Pieczeń możesz podawać na ciepło lub na zimno.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)