Boczek z aksamitnym farszem

Idealny pomysł na odświętny obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Boczek z aksamitnym farszem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 180 min
Ilość kalorii: 770 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,7 kg boczku w kawałku
  • 40 dag mielonej wieprzowiny
  • jajko
  • 1/2 czerwonej papryki
  • cebula
  • pęczek natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pieczony boczek faszerowany!

  1. Boczek natrzyj kurkumą wymieszaną ze słodką i ostrą papryką, szczyptą pieprzu i soli.
  2. Przykryj, włóż do lodówki na 2 godziny.
  3. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę.
  4. Przesmaż na oleju.
  5. Wymieszaj z mielonym mięsem, jajkiem, posiekanym czosnkiem i natką, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
  6. Masę rozłóż równomiernie na boczku, zwiń w roladę. Owiń nitką kuchenną.
  7. Włóż do głębokiej brytfanny i piecz 2,5 godz. (180 st.).
  8. W połowie pieczenia polej mięso 1/2 szklanki wody.

Sprawdź inne przepisy na dania z boczkiem:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)