Biszkopt z owocami i galaretką - przepis

Za kolorowymi galaretkami ze świeżymi owocami przepadają wszyscy. Tak samo będzie podczas Świąt Wielkanocnych!
/ 14.03.2013 08:47
DRUKUJ PRZEPIS
Biszkopt z owocami i galaretką - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 25 min
Ilość kalorii: 230 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 16 podłużnych biszkoptów
  • butelka różowego wina musującego
  • 5 łyżeczek żelatyny instant
  • 2 łyżki cukru
  • 4 goździki
  • kawałek laski cynamonu
  • szklanka drobnych owoców (mrożonych malin, truskawek, mandarynek, brzoskwiń lub moreli z puszki)
  • 15 dag winogron
  • pomarańcza
  • 1/2 owocu mango
Przygotowanie:
  1. Wino musujące wlej ostrożnie do garnka, wsyp cukier, dodaj goździki i cynamon. Podgrzej na wolnym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. Z ciepłego wina wyjmij przyprawy i wsyp żelatynę. Mieszaj delikatnie, aż się cała rozpuści.
  2. Pomarańczę umyj, osusz, a następnie obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Mango umyj, przekrój, wyjmij pestkę, miąższ pokrój w plasterki. Winogrona umyj, przekrój na pół. Owoce z puszki osącz, pokrój na kawałki. Mrożone owoce wyjmij z torebek.
  3. Płaską foremkę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż biszkopty, przykryj owocami. Polej galaretką i odstaw do zastygnięcia do lodówki.
  4. Biszkopt z galaretką i owocami możesz podawać w towarzystwie bitej śmietany.
DRUKUJ PRZEPIS