Biszkoptowa rolada makowa

Nietypowa wersja wielkanocnego makowca!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Biszkoptowa rolada makowa
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • łyżka mąki ziemniacznej
  • szczypta barwnika w proszku
Na masę:
  • 2 czubate łyżki suchego zmielonego maku
  • 10 łyżek mleka
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • usztywniacz do kremówki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Pomarańczowy mazurek - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na roladę makową!

  1. Żółtka utrzyj z cukrem i barwnikiem.
  2. Białka ubij na sztywno.
  3. Połowę dodaj do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj, przesiej obie mąki, dodaj resztę białek i wymieszaj.
  4. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 10 minut w temp. 175 st. C.
  6. Biszkopt wyłóż na czysty papier, usuń ten, na którym się piekł.
  7. Biszkopt zwiń w roladę. Odstaw.
  8. Mleko z makiem zagotuj, przełóż na drobne sitko, odstaw na 15 minut.
  9. Śmietanę ubij na sztywno.
  10. Dodaj cukier puder i usztywniacz.
  11. Wlej sok z cytryny.
  12. Połącz z makiem.
  13. Ciasto odwiń i posmaruj kremem, zawiń ciasno w papier.
  14. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  15. Udekoruj cukrem.

Sprawdź przepisy na inne ciasta wielkanocne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)