Bezmięsny pasztet z marchewki i soczewicy

Idealny na Wielkanoc!

Weronika Kwaśniak / 9 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Bezmięsny pasztet z marchewki i soczewicy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 6 marchewek
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • cebula
  • papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • czubata łyżeczka curry
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu mielonego
  • 4 jajka
  • 5 marchewek do formy
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pasztet z marchwi i soczewicy!

  1. Soczewicę wypłucz.
  2. Zalej 3/4 l wody, lekko rozgotuj, wystudź.
  3. 6 marchewek obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  4. Na maśle i oleju przesmaż posiekaną cebulę, chilli, czosnek i marchewkę.
  5. Dodaj kurkumę, kumin, curry, sól i pieprz, wystudź.
  6. Połącz z soczewicą i jajkami, dopraw.
  7. 5 marchewek obierz, pokrój w cienkie, długie plasterki.
  8. Gotuj na wrzątku pół minuty, osącz.
  9. Foremkę wysmaruj masłem, wyłóż plasterkami marchewki.
  10. Napełnij masą, przykryj pozostałymi plasterkami marchewki.
  11. Wierzch posmaruj olejem.
  12. Piecz godzinę w temperaturze 185 stopni C.

Zobacz więcej przepisów na pasztety:

Pasztet z dziczyzny - przepis Magdy Gessler
Przepis na pasztet
Pasztet z wątróbki i kurczaka - przepis
Pasztet mieszany z suszonymi owocami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)