Bezmięsny pasztet z jajek

Z natką i ziołami - nie tylko na Wielkanoc!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Bezmięsny pasztet z jajek
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 jajek kurzych, ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 2 pory
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Wielkanocne jajka z awokado i pistacjami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pasztet jajeczny!

  1. Pory oczyść, umyj dokładnie pod bieżącą wodą, po czym pokrój w krążki i podduś na rozgrzanym maśle.
  2. Ugotowane jajka obierz, pokrój w średnią kostkę.
  3. Wymieszaj z porami, posiekaną natką pietruszki, surowymi jajkami, bułką tartą.
  4. Masę dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i gałką.
  5. Małą foremkę keksową wysmaruj masłem i wysyp bułką.
  6. Nałóż masę, wyrównaj wierzch.
  7. Piecz 35-40 minut w temperaturze 185°C.
  8. Uwaga! Natkę można zastąpić szczypiorkiem i dodać do masy kilka łyżek startego sera - wtedy pasztet będzie miał ostrzejszy smak.

Zobacz inne przepisy na pasztet:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/8 miesięcy temu
kocham kocham kocham całym sercem ten pasztet jajeczny! przepis życia