Babka ziemniaczana z boczkiem

Smaczna przekąska nie tylko na Wielkanoc!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Babka ziemniaczana z boczkiem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 75 dag mączystych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju lub smalcu
  • 2 cebule
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz i mąka do formy
  • pieprz
  • sól
Wielkanocne jajka z awokado i pistacjami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na babkę ziemniaczaną!

  1. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, ugotuj w lekko osolonym wrzątku.
  2. Odlej wodę, osusz, ubij tłuczkiem.
  3. Zmiksuj z żółtkami i mąką.
  4. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Boczek pokrój w kostkę, przesmaż na oleju.
  6. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklij ją nie dopuszczając do zrumienienia (bo będzie gorzka!).
  7. Boczek z cebulą dodaj do ziemniaków.
  8. Masę dokładnie wymieszaj, delikatnie połącz z pianą z białek.
  9. Masę przełóż do formy z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
  10. Wstaw do większej formy z wodą. Piecz ok. 70 min w 190°C.
  11. Podawaj z sosem np. koperkowym albo jako dodatek do dań mięsnych.

Sprawdź inne pomysły na przekąski:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)