Babka wielkanocna z białą czekoladą

Udekoruj ją kandyzowaną skórką pomarańczową!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Babka wielkanocna z białą czekoladą
serwis prasowy Wedel
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 140 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 żółtek
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 80 g świeżych drożdży
  • 200 g cukru
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 200 g masła
  • 1g soli (szczypta)
  • masło do wysmarowania formy
  • 900 g mąki pszennej
Polewa z białej czekolady:
  • 100 g czekolady białej
  • 30 g masła
Babka czekoladowo-kawowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babkę z białą czekoladą!

  1. Mleko z cukrem podgrzej do temperatury maksymalnie 35 stopni.
  2. Dodaj pokruszone drożdże i część mąki, zrób rozczyn, pozostaw go na 20-30 minut w ciepłym miejscu.
  3. Dodaj do rozczynu ubite żółtka połączone z jajami, pozostałą część mąki z solą, zagnieć ciasto drożdżowe.
  4. Pod koniec zagniatania dodaj rozpuszczone letnie masło, ciasto dokładnie wyrób.
  5. Pozostaw je na 15-20 minut, aby lekko wyrosło.
  6. Dodaj połamane czekolady i posiekaną w kostkę skórkę pomarańczową.
  7. Całość ponownie wyrób i pozostaw na 15-20 minut w ciepłym miejscu.
  8. Formę do babki wysmaruj masłem, wyłóż ciasto do 2/3 wysokości formy i pozostaw na 15 minut, aby jeszcze wyrosło.
  9. Piecz 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
  10. Resztę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło.
  11. Tak przygotowaną i ostudzoną masą udekoruj babę.
Materiały prasowe, Wedel

Zobacz inne przepisy na babki wielkanocne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)