Babka ponczowa

Babka ponczowa z bitą śmietaną i ulubionymi owocami zachwyci Twoich wielkanocncyh gości. Koniecznie ją przygotuj!

DRUKUJ PRZEPIS
Babka ponczowa
A. Rogalski
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 150 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 15 dag masła
  • otarta skórka z limonki lub cytryny

Syrop:

  • 1/2 szklanki półwytrawnego białego wina lub soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • szklanka kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ulubione owoce (np. maliny, kiwi)
  • masło i mąka do foremki
Babka piaskowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Masło roztop, przestudź. Drożdże wymieszaj z le- tnim  mlekiem,  odstaw na 10 minut. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiej, dodaj podrośnięte drożdże i masę jajeczną. Cały czas miksując, wlej partiami masło. Dodaj skórkę. Ciasto przykryj, odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
  2. Foremkę z kominkiem wysmaruj masłem, obsyp mąką, nałóż ciasto, przykryj i ponownie odstaw na 30-40 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 195 st., piecz 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone. Jeszcze ciepłe wyjmij. Nakłuj w kilku miejscach wykałaczką.  
  3. Z cukru i wina ugotuj syrop i nasącz ciasto. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. W wolne miejsce po kominie włóż śmietanę, wierzch obłóż owocami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)