Babka piaskowa z ajerkoniakiem

Z rodzynkami, kolorowym lukrem, kandyzowanymi owocami i orzechami, babka piaskowa z ajerkoniakiem to królowa wielkanocnych stołów!

DRUKUJ PRZEPIS
Babka piaskowa z ajerkoniakiem
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 310 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag margaryny
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 3 łyżki drobnych rodzynek
  • margaryna i mąka ziemniaczana do formy
  • kolorowy lukier
  • owoce i orzechy do dekoracji
Babka piaskowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Margarynę roztop w rondelku, a następnie odstaw do ostudzenia. Jajka umyj, wbij do miski, wsyp cukier, utrzyj na puch mikserem elektrycznym. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodaj mąki do ubitych jajek. Wlej ostudzoną margarynę, ajerkoniak oraz aromat waniliowy. Wsyp sparzone i osuszone rodzynki.
  2. Formę na babę wysmaruj margaryną i oprósz mąką ziemniaczaną. Wlej  ciasto. Piecz ok. 50 min w temperaturze 180 stopni. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Babkę lekko przestudź w formie, następnie wyjmij z formy i dobrze ostudź.
  3. Babkę polej kolorowym lukrem (przepisy do wyboru na str. 50), ozdób owocami i orzechami.

Zobacz taże inne przepisy na wielkanocną babkę!


DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)