Babka orzechowa z lukrem

Babka orzechowa z lukrem nabiera ostatecznego smaku i aromatu po upływie doby od upieczenia. Pamiętaj więc, by przygotować ją wcześniej!

DRUKUJ PRZEPIS
Babka orzechowa z lukrem
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 5 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 6 jajek
  • torebka cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Na lukier:

  • 20 dag cukru pudru
  • 2–3 łyżki serka waniliowego
  • łyżka likieru migdałowego
  • łyżeczka zmielonej kawy

Dodatki:

  • tłuszcz i tarta bułka do formy
Babka piaskowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Masło roztop z połową szklanki wody, cukru, cukru waniliowego i cynamonu. Ostudź, wymieszaj z żółtkami, orzechami i migdałami oraz mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj ubite na sztywną  pianę białka.
  2. Formę babkową z kominkiem posmaruj masłem, posyp tartą bułką i napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz 50–60 minut.
  3. Ciasto wyjmij, ostudź, wyłóż z formy. Z cukru pudru, serka homogenizowanego, likieru oraz kawy utrzyj gęsty lukier. Babkę posmaruj lukrem, dowolnie udekoruj.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)