Babka migdałowa

Do dekoracji możesz dodatkowo użyć jeszcze innych bakalii!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Babka migdałowa
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag maki pszennej
  • 5 dag masła
  • olejek migdałowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 dag płatków migdałowych
  • cukier wanilinowy
  • gotowa polewa lub lukier
Babka czekoladowo-kawowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babkę migdałową!

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym.
  2. Dodawaj kolejno żółtka.
  3. Z białek ubij sztywną pianę.
  4. Do utartego masła dodaj mąkę i mąkę ziemniaczaną wymieszaną proszkiem do pieczenia, a na koniec pianę z białek.
  5. Gdy składniki się połączą, wlej aromat migdałowy. Wymieszaj.
  6. Ciasto przełóż do posmarowanej masłem formy na babkę.
  7. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
  8. Wystudzoną babkę polej gotowym lukrem lub polewą i posyp płatkami migdałów.

Zobacz inne przepisy na babki wielkanocne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)