Babka jogurtowa

Najprostsze ciasto świata!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Babka jogurtowa
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag miękkiego masła
  • skórka starta z limonki
  • 20 dag drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 45 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 dag jogurtu naturalnego (gęstego)
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babkę jogurtową!

  1. Masło ubij mikserem na jasny puch.
  2. Dodaj cukier i zmiksuj.
  3. Po kolei wbijaj jajka, cały czas miksując.
  4. Dodaj sok i skórkę z limonki, później mąkę, proszek, sodę i jogurt.
  5. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką.
  6. Formę do babki z kominkiem wysmaruj masłem, wysyp mąką.
  7. Ciasto nałóż do 3/4 wysokości foremki. Wyrównaj.
  8. Foremkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piecz przez 50-60 minut (po tym czasie sprawdź, wbijając patyczek, czy ciasto jest upieczone - patyk powinien być suchy).
  9. Lekko przestudź, najpierw w formie, potem wyjmij na kratkę kuchenną.
  10. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub polać gotową polewą czekoladową.

Zobacz więcej przepisów na ciasta wielkanocne:

Babka toffi - przepis
Różana babka wielkanocna - przepis
Ciasta bez pieczenia na Wielkanoc - 11 przepisów
Pomarańczowy mazurek - przepis
Ciasta wielkanocne

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)