Babka jogurtowa

Wzbogacona subtelnym smakiem pomarańczy!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Babka jogurtowa
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • duża pomarańcza
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • 45 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Babka czekoladowo-kawowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na babkę jogurtową!

  1. Pomarańczę wyszoruj, sparz wrzątkiem.
  2. Zetrzyj z niej skórkę.
  3. Owoc przekrój na pół, wyciśnij sok.
  4. Przy pomocy widelca wydłub miąższ.
  5. Jajka ubij mikserem na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  6. Dodaj cukier i cukier wanilinowy, ubijaj kolejne 5 minut.
  7. Połącz z olejem i jogurtem.
  8. Do masy dodaj skórkę, sok i miąższ z pomarańczy, a także wiórki kokosowe.
  9. Na ciasto przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
  10. Ciasto przelej do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  11. Piecz 60-70 minut w 160°C.

Sprawdź inne przepisy na ciasta wielkanocne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
Ks/7 miesięcy temu
Zakalec!!!!
JOANNA/8 miesięcy temu
Polecam babkę jogurtową,ja dodałam bakalie i polałam polewą.Trzeba piec troszke dłużej do suchego patyczka i mąki dałam trzy szklanki bo było za rzadkie ciasto.Wesołych Świąt!
Beata/2 lata temu
Nie polecam, wyszedł zakalec