POLECAMY

Lekka i puszysta - sprawdź nasze przepisy na babkę cytrynową

Babka cytrynowa to klasyczny, prosty wypiek, który idealnie nadaje się na każdą uroczystość w rodzinnym gronie – sprawdź nasze przepisy!

/ 5 miesięcy temu
Lekka i puszysta - sprawdź nasze przepisy na babkę cytrynową fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Babka cytrynowa wypiekana na bazie kisielu, wilgotna z dodatkiem oleju to klasyczny deser, który zawsze się sprawdza. Po dodaniu naturalnego aromatu, soku z cytryny oraz skórki z otartej cytryny lub limonki, otrzymamy niepowtarzalny smak i charakter. Puszysta i delikatna babka cytrynowa to wspaniały smak dzieciństwa – sprawdź nasze przepisy!

Babka cytrynowa wilgotna: przepis        

Oto składniki na babkę cytrynową wilgotną:

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kostka masła
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżeczek soku z cytryny

Jak zrobić babkę cytrynową wilgotną?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą lub mąką. W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masło ucieramy z jajkami, stopniowo dodając jedno po drugim. Dosypujemy cukier i dalej miksujemy. Mokre składniki łączymy z suchymi i dodajemy ekstrakt waniliowy. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej masy. Dolewamy sok z cytryny. Przekładamy masę do piekarnika i pieczemy przez 70 minut do suchego patyczka. Tak przygotowaną babkę cytrynową możemy polać lukrem lub polewą czekoladową.

Babka cytrynowa z olejem: przepis

Oto składniki na babkę cytrynową z olejem:

  • 3 szklanki mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • szklanka śmietany 30 %
  • 3 łyżki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić babkę cytrynową z olejem?

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką lub bułką tartą. W misce mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Do całości wlewamy olej oraz jajka I dokładnie miksujemy na wysokich obrotach miksera. Dosypujemy cukier, sok z cytryny oraz skórkę i łączymy z resztą składników. Na koniec dolewamy śmietanę i miksujemy jeszcze przez około 5 minut. Babkę cytrynową pieczemy przez 70 minut do suchego patyczka. Tak przygotowaną możemy podawać z sosem owocowym lub roztopioną czekoladą.

Babka cytrynowa z kisielem: przepis

Oto składniki na babkę cytrynową z kisielem:

  • 200 g masła
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 opakowania kisielu bez cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić babkę cytrynową z kisielem?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do babki cytrynowej smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką lub bułką tartą. W misce mieszamy kisiel, mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy w mikserze na sztywna pianę. Następnie dodajemy żółtka. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy pianę z białek i żółtek. Łączymy suche i mokre składniki. Babkę cytrynowa pieczemy przez 60 minut do suchego patyczka. Tak upieczoną możemy polać lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)