Babka cytrynowa

Zanim pomada na babce cytrynowej ostygnie, możesz obsypać ją kondyzowaną skórką pomarańczową lub orzechami.

DRUKUJ PRZEPIS
Babka cytrynowa
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 30 dag mąki
  • 2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Na pomadę:

  • 20 dag cukru kryształu
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • szczypta kurkumy
Babka piaskowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubij na puszystą masę. Z umytych i osuszonych cytryn otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do masy żółtkowej. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej wprost do masy żółtkowej. Masło roztop, ostudź, wlej do ciasta, starannie wymieszaj.
  2. Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Ciasto przełóż do przygotowanej formy, napełniając ją nie więcej niż do 3/4 wysokości, gdyż ciasto urośnie podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i upiecz na rumiano (około 60 minut).  
  3. Przygotuj pomadę: z cukru, połowy szklanki wody, soku cytrynowego i kurkumy ugotuj gęsty syrop. Utrzyj go do białości (nie ucieraj zbyt długo, bo za bardzo zgęstnieje), polej babkę cytrynową i odstaw do zastygnięcia.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)