Królik duszony w winie - przepis Anny Popek

Na wielkanocnym stole koniecznie powinna pojawić się pieczeń. Czemu nie miałby być to królik w winie?
/ 20.03.2013 07:21
DRUKUJ PRZEPIS
Królik duszony w winie - przepis Anny Popek fot. ONS
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 nogi królika
  • 300 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 200 ml oleju
  • 100 g masła
  • gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego 
  • pół pęczka pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1 średniego selera
  • 3 korzenie pietruszki
  • papryka czerwona
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 100 g owoców żurawiny
Przygotowanie:
  1. Mięso zalej winem, dodaj połowę ziół, warzyw pokrojonych w kostkę oraz przypraw. Tak przygotowane mięso zostaw na noc w chłodnym miejscu.
  2. Następnego dnia wyjmij królika z marynaty i podsmaż go na złoty kolor na klarowanym maśle, następnie włóż ponownie do tej samej marynaty i wstaw do piekarnika (185°C) na 45 minut. Kaszę ugotuj al dente.
  3. Wyjmij mięso i podsmaż wraz z resztą warzyw na maśle. Za pomocą filiżanki uformuj z kaszy kopiec, posyp go podsmażonymi na klarowanym maśle owocami żurawiny, obok połóż grillowane warzywa i mięso. Całość - kaszę i pieczeń - polej sosem z pieczenia.
DRUKUJ PRZEPIS