Wielkanocne jajka po polsku Magdy Gessler

Specjalnie dla Polki.pl słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła przepis na fenomenalne jajka po polsku! Zobacz!

DRUKUJ PRZEPIS
Wielkanocne jajka po polsku Magdy Gessler
Jarosław Madejski
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 9 jaj
  • 
50 g
 masło
  • 30 g
 prawdziwki suszone
  • koperek mały pęczek

  • 150 g bułka tarta
  • 
masło do smażenia
  • 
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Jajka kupujemy świeże, od chłopa albo z numerkiem 0 lub 1, czyli z wolnego chowu (1) lub ekologiczne (0).
  2. Grzyby namocz poprzedniego dnia. Uduś do miękkości z łyżką masła i niewielką ilością wody, w której się moczyły. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wystudź i drobno posiekaj.
  3. 8 jaj ugotuj na twardo. Ostudź w zimnej wodzie. Przetnij wzdłuż na pół, starając się nie uszkodzić za bardzo skorupki. Najlepiej jest to robić bardzo ostrym nożem piłą. Można też trzymając jajko w dłoni, przeciąć je zdecydowanym ruchem przy pomocy ciężkiego, ostrego noża. Czynność wymaga zachowania ostrożności.
  4. Łyżeczką wyjmij jajka ze skorupek. Posiekaj, dodaj grzyby, umyty i posiekany koperek, resztę masła (stop je i wlej do masy)i rozmącone świeże jajko. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Panieruj od strony farszu w bułce, smaż na złoty kolor na rozgrzanym maśle. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Więcej wielkanocnych przepisów
Magdy Gessler dla Polki.pl


Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ (2)
KOMENTARZE (2)
jeux/rok temu
ale przepis jajka po polsku , przeróbka na maxa
dawid.mullergam/rok temu
super gotuje
POKAŻ KOMENTARZE (2)